Als gras niet gemaaid wordt, kan het tot volle bloei komen en ontwikkelen zich zogenaamde grasaren.

De grasaren hebben scherpe weerhaakjes, waarmee zij door de vacht in de huid kunnen dringen en hier nare ontsteking kunnen veroorzaken.


Waar zit de grasaar?

Grasaren kruipen meestal in de oren (met name bij hangoren), maar kunnen ook tussen de tenen, neus en zelfs in de borstkas voorkomen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn afhankelijk van de plek waar de grasaar zit.

Zit de grasaar in de oren, dan blijft een hond maar met zijn kop schudden.

Bij een grasaar in de neus zullen ze veel niezen en komt er snot uit 1 neusgat.

Zit deze tussen de teentjes zien we vaak een bultje ontstaan op de huid en de hond zit heel erg veel te likken op die plek.

Ze zullen in alle gevallen pijnlijk zijn, dus de dieren kunnen piepen of mank lopen.

 

Vermoed u dat uw hond een grasaar heeft opgelopen, bel dan zo snel mogelijk uw dierenarts. Hoe eerder de dierenarts de grasaar kan verwijderen, hoe minder diep hij kan wegkruipen en hoe minder ontsteking hij veroorzaakt.

 

Als er een bult tussen de teentjes zit, zat u dierenarts proberen deze te openen met een mesje om te zien of er iets inzit.
Bij oren flapperen is een grondige oorinspectie nodig en bij niezen moet uw dierenarts kijken of ze iets in de neus kunnen zien.

 

In de meeste gevallen is dit allemaal erg pijnlijk en zal uw dierenarts het dier dan ook sederen voor het onderzoek.

 

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. We adviseren dan ook om uw dier na het uitlaten op plekken met veel gras grondig te controleren. Check met name de pootjes, tussenteenhuid, oren en binnenkant van de oren.